Find den rigtige varmepumpe
Hvis du har et gammelt oliefyr og overvejer at udskifte det, kan du med fordel undersøge varmepumper. Det samme kan du gøre, hvis du ønsker et miljøvenligt og økonomisk venligt alternativ til de dyre oliefyr, som også tæller slemt negativt på CO2 regnskabet.
Det skyldes at et oliefyr producerer 1:1 kW, imens en varmepumpe kun bruger 1 kW af traditionel energi for hver 3 kW den producere. Det er også det der gør den så økonomisk effektiv.
Det tager omkring 5-6 år for en varmepumpe at tjente sig selv hjem og med en levetid på 15-20 år, er det en god investering. Du kan læse mere om varmepumper i Grindsted her.
3 forskellige typer af varmepumper
Der findes overordnet 3 forskellige typer af varmepumper. Den første er den dyreste. men også den mest effektive. Det er et jord til vand anlæg og det bruger varmen i jorden til at lave varme. Det kræver at du har en stor have og er villig til at gå gravet rør ned i hele haven. Har du ikke pladsen kan du vælge et luft til vand anlæg, der fungere på samme måde og som er næsten lige så effektivt. Det er lidt billigere, da der ikke skal graves rør ned i haven. Er du så heldig at du har en sø i haven, kan du lægge rørene ned i vandet.
Den sidste udgave er et luft til luft som er den billigste, men også knap så effektiv. Men passer perfekt til et sommerhus eller kolonihavehus.
For at en varmepumpe skal fungere optimalt, er det vigtigt at dit hus er godt isoleret. Husk også at pumpen skal installeres af en autoriseret installatør og sidde på en måde, hvor du kan høre den mindst muligt. Den larmer desværre en del. En varmepumpe skal også meldes til kommunen og BRF, men det kan du få hjælp til af din installatør.